مواد پلیمری و پلاستیکی امروزه در همه جای زندگی وجود دارند. در بسته بندی های مواد غذایی، بخش های صنعتی، وسایل، تجهیزات، بطری ها و حتی لوله ها نیز از این مواد استفاده می شود. به هر حال ترکیبات پلاستیکی به دلیل مزایای بالای خود در تمام قسمت های زندگی بشریت جای گرفته اند و از آنها استفاده می شود. با این حال شاید تا به حال به این مسئله دقت نکرده باشید که روش های تولید مواد پلیمری چگونه است؟ در این مقاله تلاش کرده ایم ضمن پاسخگویی به این پرسش، ویژگی های هر کدام را نیز خدمت شما عرض کنیم. پس با ما همراه باشید.
روش های تولید مواد پلیمری خام
برای آشنایی با روش های تولید مواد پلیمری ابتدا باید مواد اولیه را بشناسید. معمولا مواد پلیمری پیش از اینکه به محصول تبدیل شوند، به حالت جامد یا پودر هستند. البته در اکثر مواقع این مواد به شکل دانه های ریز به رنگ های مختلف یا بی رنگ هستند. در این حالت، به این مواد پلاستیکی گرانول گفته می شود. گرانول ها حالت خاصی ندارند و در واقع آماده شکل گیری هستند. گرانول ها عمده ترین بخش مواد اولیه را برای تولید پلاستیک در اختیار دارند.
در خصوص روش های تولید مواد پلیمری نیز بسیاری از ماشین ها و تجهیزات تولید محصولات پلاستیکی به گونه ای طراحی شده اند که باید در آنها از گرانول استفاده کنید. یکی از این دستگاه ها، دستگاه تزریق پلاستیک است که با استفاده از آن می توان انواع محصولات پلاستیکی ریز و درشت را تولید کرد. البته نوع محصول تولیدی و وزن آن در انتخاب دستگاه تزریق پلاستیک متفاوت است. به عبارت دیگر، دستگاه های تزریق پلاستیک بر اساس وزن گیره و محصولی که می توانند تولید نمایند، به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند.
مجموعه مصطفی کلاته به انواع یکی از بزرگترین مراکز ارائه دهنده دستگاه تزریق پلاستیک در کشور هم اکنون در خدمت شما است تا این دستگاه را برای شما تامین نماید. شما عزیزان می توانید دستگاه تزریق پلاستیک مورد نیاز خود را با قیمتی کاملا مناسب و البته با مرغوب ترین کیفیت ممکن از مجموعه ما تهیه نمایید. با توجه به اینکه تولید پلاستیک یکی از مشاغل پرسود در کشور است، تهیه دستگاه و آغاز کار در این مسیر می تواند یک انتخاب درست برای هر کس باشد.
موارد قابل توجه در خصوص گرانول ها
همانطور که گفته شد، برای آشنایی با روش های تولید مواد پلیمری ابتدا باید خصوصیات گرانول را بدانید. زیرا اکثر ترکیبات پلیمری از گرانول ها به دست می آیند. گرانول ها خود بر پایه ترکیبات نفتی تولید می شوند. ویژگی بارز گرانول ها، حالت دهی آنها به شکل مستمر است. دلیل اینکه مواد پلیمری قابل بازیافت می باشند نیز همین امر است.
البته لازم به ذکر است که همه گرانول ها این ویژگی را ندارد. در واقع برخی از انواع گرانول ها تنها برای یک مرتبه قابلیت شکل گیری دارند و بعد از اینکه مصرف شدند، نمی توان آنها را بازیافت کرد. معمولا از این دسته گرانول ها برای صنایع بسته بندی استفاده نمی شود.
پلی وینیل کلراید که به عنوان پی وی سی هم شناخته می شود، گاها قابل بازیافت نیست. همچنین برخی از ترکیبات که از جنس پلی کربنات و اکریلیک هم ساخته می شوند، در اغلب موارد بازیافت نمی شوند. زیرا یا صرفه اقتصادی ندارند؛ یا اینکه بازیافت آنها نیاز به ماشین آلات پیشرفته ای دارد که در بسیاری از کشور ها در دسترس نیستند.
مواد پلیمری چگونه تولید می شوند؟
در خصوص روش های تولید مواد پلیمری باید در ابتدا به روش تزریق پلاستیک نگاهی داشته باشیم. زیر در حال حاضر، تزریق پلاستیک یکی از اصولی ترین و بهترین روش های تولید محصولات پلاستیکی است. البته همانگونه که گفته شد، تولید محصولات پلاستیکی به روش تزریق پلاستیک نیازمند یک دستگاه تزریق لاستیک می باشد. تولید پلاستیک به این روش با قرار دادن گرانول ها در قسمت قیف دستگاه آغاز می شود. در ادامه بعد از اینکه دستگاه گرانول ها را به مواد مذاب تبدیل کرد، آن را به سمت قالب هدایت کرده و در نهایت محصول آماده می شود.
از دیگر روش های تولید مواد پلیمری که باید در نظر داشته باشید، قالب گیری بادی یا دمشی است. این روش قالب گیری به این صورت است که با استفاده از جریان باد، حالت دهی به مواد پلاستیکی داده می شود. این روش دارای مزایایی است. از جمله اینکه معمولا هزینه این نوع قالب سازی پایین است و البته می توان در آن از انواع مواد پلیمری نیز استفاده کرد. با این حال باید توجه داشت که این روش معمولا همیشه ضایعاتی را از خود به جا می گذارد.
قالب گیری چرخشی از دیگر روش های تولید مواد پلیمری است. این روش معمولا با استفاده از پودر رزین انجام می شود. همچنین لازم به ذکر است که ماحصل این نوع قالب گیری، تولید محصولات پلاستیکی توخالی با دیواره نازک است. به همین دلیل می توان از این روش برای تولید بطری های آب و نوشابه استفاده کرد. با این حال لازم به ذکر است که در این روش معمولا محدودیت در انتخاب مواد اولیه وجود دارد؛ سرعت تولید نیز اندکی پایین است که این نیز از دیگر معایب روش فوق است.
روش ترموفرمینگ نیز قطعا در لیست روش های تولید مواد پلیمری قرار می گیرد. در این روش، مواد پلیمری حرارت داده می شوند و بدون قرار گرفتن در قالب حالت داده می شوند. در استفاده از روش ترموفرمینگ شما معمولا نمی توانید محصولات پلاستیکی خیلی کوچک یا ظریف تولید کنید و در این کار محدودیت هایی خواهید داشت. با این حال، روش ترموفرمینگ همچنان به عنوان یکی از روش های تولید مواد پلیمری کاربرد دارد. چرا که می توان با استفاده از آن محصولات مقاومی ساخت. ضمن اینکه تولید محصولات در این روش مقرون به صرفه نیز می باشد.
نکات قابل توجه در خصوص روش های تولید مواد پلیمری
تاکنون روش های تولید مواد پلیمری را خدمت شما ذکر کردیم. از اینکه مواد پلیمری خام که گرانول نامیده می شوند به چه شکلی هستند تا اینکه روش های تولید محصولات پلاستیکی به چه صورتی می باشد. به هر حال در تولید این دسته از محصولات قالب گیری های مختلفی وجود دارد و هر کدام مزایا و معایبی دارند. با این وجود، توجه به چه نکته به شکل ضروری احساس می شود:
- در خصوص روش های تولید مواد پلیمری، تا حد امکان بهتر است از ترکیباتی استفاده کنید که قابل بازیافت می باشند. زیرا از یک طرف هم برای محیط زیست خطرآفرین نیستند. از طرف دیگر هم در صورتی که در هر مرحله از کار ضایعاتی برای شما به وجود آمد، بتوانید از آنها مجددا استفاده کنید.
- اگر در حوزه روش های تولید مواد پلیمری در ابتدای کار هستید، ابتدا محصولی که قصد تولید آن را دارید، انتخاب کنید. سپس بر مبنای آن، روش تولید و قالب سازی را انتخاب کنید. زیرا تمامی این قالب ها برای ساخت انواع محصولات پلاستیکی مناسب نیستند. البته این مسئله در خصوص روش تزریق پلاستیک تا حدی صدق نمی کند. زیرا شما در این روش می توانید انواع محصولات پلاستیکی را تولید کنید.
- برای تهیه دستگاه تزریق پلاستیک نو و دست دوم، به تیم مصطفی کلاته مراجعه کنید. تیم ما دستگاه تزریق پلاستیک چینی، ایرانی و اروپایی را در اختیار دارد. در نتیجه می تواند هر نوع دستگاه تزریق پلاستیک را با قیمتی مناسب و کیفیتی مرغوب در اختیار شما قرار دهد.